Κέρος

Keros Sunrise - Show Photo Gallery

Keros Sunrise – Show Photo Gallery


Η Κέρος βρίσκεται Νότια μόλις 2 ν. μίλια του Κουφονησίου, δυτικά της Αμοργού και νοτιοανατολικά της Νάξου. Ανήκει στην κοινότητα Κουφονησίων. Έχει επιφάνεια 15.042 τ.χ. και 27 χιλιόμετρα μήκος ακτογραμμής. Αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Εκσκαφές έχουν φέρει στο φως ευρήματα της πρωτοκυκλαδικής περιόδου 3.200 – 2.000 π.χ. Χαρακτηριστικό πέτρωμα του νησιού είναι το λευκό, λεπτόκοκκο μάρμαρο. Δεν διαθέτει πόσιμο νερό.
Μπορείτε να την επισκεφθείτε ναυλώνοντας την λάντζα από το Πάνω Κουφονήσι ή με το δικό σας σκάφος. Δεν μπορείτε όμως να διανυκτερεύσετε καθώς αυτό απαγορεύετε από την αρχαιολογική υπηρεσία.
Κατά τους αρχαίους χρόνους ονομαζόταν Κέρεια ή Κερία.
Η πρώτη αναφορά του ονόματός της εντοπίζεται το 425 π.χ. σε μία επιγραφή με τα ονόματα των φορολογούμενων συμμάχων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Η επιγραφή μας αποκαλύπτει ότι η Κέρος είχε κατοίκους κατά τους κλασικούς χρόνους.
Την περίοδο του μεσαίωνα η Κέρος, όπως και τα Κουφονήσια χρησιμοποιήθηκαν ως ασφαλές λιμάνι (Κωφός Λιμήν = Κουφονήσια) από τους πειρατές.
Archaeological Finds Keros
Το 1884 ο αρχαιολόγος U. Kohler ανακοινώνει την εύρεση των διάσημων σήμερα μαρμάρινων ειδωλίων του ‘Αρπιστή’ και του ‘Αυλητή’ καθώς και 2 γυναικείων μαρμάρινων ειδωλίων με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος, σαφή δείγματα της Πρωτοκυκλαδικής Περιόδου. Τα ευρήματα εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το 1952 μεταβιβάζετε στην ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας της Αμοργού.
Archaeological Finds Keros
Στις δεκαετίες του 1950 και 1960 η δράση των αρχαιοκαπήλων απομάκρυνε εκτός Ελλάδος πλήθος μαρμάρινων ειδωλίων κανονικού τύπου, κορμούς και κεφαλές, μαρμάρινα και πήλινα αγγεία, λεπίδες οψιανού και άλλων αντικειμένων. Τα περισσότερα από αυτά, τα αντικείμενα, δεν κατέστει δυνατό να εντοπισθούν. Ένα άλλο ειδώλιο’ Αρπιστή’ εκτίθεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και μία μεγάλη κεφαλή στο μουσείο του Λούβρου.
Το 1963, ανασκαφές του Έλληνα αρχαιολόγου Χρίστου Ντούμα, και αργότερα, τα έτη 1966 και 1967, της Ελληνίδας αρχαιολόγου Φωτεινής Ζαφειροπούλου, στην θέση Κάβος Δασκαλειό της Κέρου, έφεραν στο φως μία πλούσια συλλογή Πρωτοκυκλαδικών αντικειμένων, τα οποία περισσότερο προβλημάτισαν τους αρχαιολόγους παρά τους βοήθησαν στην λήψη περισσότερων συμπερασμάτων.
Το 1987 συνεχίζουν τις έρευνες από κοινού οι αρχαιολόγοι Χρήστος Ντούμας και Λίλα Μαραγκού σε συνεργασία με τον ‘Αγγλο καθηγητή αρχαιολογίας Colin Renfrew, όπου και πάλι τα πλούσια ευρήματα δεν ήταν ικανά να δώσουν ολοκληρωμένα συμπεράσματα.

Daskalio - Keros

Daskalio – Keros


Οι έρευνες συνεχίζονται, στον Κάβο Δασκαλιό, υπό την εποπτεία του Άγγλου καθηγητή του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Colin Renfrew, σε συνεργασία με τον ‘Ελληνα αρχαιολόγο Γιώργο Γαβαλά και μεγάλης αρχαιολογικής ομάδας τα έτη 2006 και 2008.
Την περίοδο αυτή τα ευρήματα, συνδυαζόμενα με τα ευρήματα των προηγούμενων περιόδων, ωθούν τους αρχαιολόγους να θεωρήσουν την ύπαρξη ενός πανκυκλαδικού ιερού της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Η μελέτη των σπασμένων αντικειμένων δείχνει ότι τεμαχίστηκαν εσκεμμένα, στα πλαίσια θρησκευτικών τελετουργιών.
Τεκμηριώνετε η άποψη ενός περιφερειακού κέντρου τέλεσης λατρευτικών πράξεων, στα τέλη της 3ης χιλιετίας π.χ., ίσως το πρώτο λατρευτικό κέντρο στο Αιγαίο, ίσως το πρώτο παρόμοιο νησιωτικό κέντρο στον κόσμο.
Το 1990 και 1992, στο Λονδίνο, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης καταφέρνει, σε συνεργασία με την Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος να επαναφέρει στην Ελλάδα 81 κομμάτια που σήμερα εκτίθενται στους χώρους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Κομμάτια από τον ‘Θησαυρό της Κέρου’ εκτίθενται και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου.
Οι αρχαιολογικές έρευνες Συνεχίζονται.

Η Κέρος από το 1968 δεν κατοικείτε.

Παρατηρώντας την Κέρο από το Πάνω Κουφονήσι, της νύχτες με πανσέληνο, διακρίνετε στις καμπύλες της κορυφογραμμής, μία ξαπλωμένη έγκυο γυναίκα και την προτομή ενός γενειοφόρου άντρα, με τα κεφάλια τους να εφάπτονται.

Ο «Θησαυρός της Κέρου» μελετήθηκε πρόσφατα από την Επιμελήτρια του Μ.Κ.Τ. Δρ. Π. Σωτηρακοπούλου και τα αποτελέσματα της έρευνάς της δημοσιεύονται στην μονογραφία «Ο Θησαυρός της Κέρου». Μύθος ή πραγματικότητα; Αναζητώντας τα χαμένα κομμάτια ενός αινιγματικού συνόλου.(Αθήνα 2005).

Δείτε Επίσης: