Η ημέρα του Αγίου Γεωργίου είναι η πιο σημαντική της χρονιάς καθώς είναι ο προστάτης Άγιος του Κουφονησίου.
Οι Κουφονησιώτες σέβονται ιδιαίτερα τον Άγιο. Νοιώθουν ότι τους προστατεύει και είναι μεγάλη η ευχαρίστηση να τιμούν την Ημέρα του, τον Χώρο του και το Όνομά του.
Η ημέρα που η ορθόδοξη εκκλησία έχει αφιερώσει στον Άγιο Γεώργιο είναι η 23η Απριλίου. Αν η ημέρα συμπίπτει με την σαρακοστή μεταφέρετε στην Δευτέρα του Πάσχα.
Ήδη από το 1870 που κτίστηκε η Εκκλησία, οι Κουφονησιώτες, τιμούν την Ημέρα του με προσωπική συμμετοχή.
Αρχικά μετά την Θεία Λειτουργία έβγαζαν την Εικόνα του Αγίου και με συνοδεία των παρευρισκομένων πιστών την πήγαιναν έως το άκρο του χωριού, υμνώντας και δοξολογώντας, με σκοπό να ευλογηθούν τα σπίτια. Κατόπιν επέστρεφαν στην εκκλησία για να ολομληρωθεί η λειτουργία.
Ένας πιστός, ο αποκαλούμενος ‘Πανυγηράς’, προς τιμή του Αγίου αναλάμβανε να παραθέσει γεύμα στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. Στην προσπάθειά του συμμετείχαν πολλοί εθελοντές προς τιμή του Αγίου. Είχαν διαμορφώσει έναν χώρο μαγειρείου, το Μαγγιπειό, από την βυζαντινή λέξη ‘Μάγγιπος’ που σημαίνει ‘Αρτοποιός – Μάγειρας’. Μαγείρευαν σε εστίες με ξύλα. Το γεύμα σερβιριζόταν σε έναν διαμορφωμένο χώρο τραπεζαρίας με επιμήκης ξύλινους πάγκους όπου καθόντουσαν όλοι μαζί. Το μενού ήταν κατσικάκι κοκκινιστό με μακαρόνια, πατσάς, σαλάτα, κρασί και αναψυκτικά.
Από τότε έως σήμερα οι αλλαγές είναι ελάχιστες.
Στις αρχές του 1970 οι πιστοί που επιθυμούσαν να αναλάβουν το γεύμα του Αγίου Γεωργίου είχαν αυξηθεί σημαντικά.
Με κοινή απόφαση των κατοίκων το, 1973, το γεύμα του Αγίου Γεωργίου αναλαμβάνει κληρωτός μεταξύ των άλλων εθελοντών. Από την κλήρωση που γίνετε στο τέλος της λειτουργίας για την επόμενη χρονιά, βγαίνει και ένας αναπληρωτής, για την περίπτωση φυσικής αδυναμίας του πρώτου.
Το 1975 κοινή επιθυμία ήταν η λιτανεία της εικόνας να κυκλώνει το χωριό, περνώντας από την μικρή παραλία Λουτρό να είναι δυνατή η συνοδεία της λιτανείας από τα ψαροκάικα και με στάση στο λιμάνι για τον αγιασμό των ψαροκάικων.
Το 2000 ήρθε στο Κουφονήσι, με τιμές και συγκίνηση, τμήμα από τα λείψανα του Αγίου Γεωργίου.
Έτσι, στα χρόνια μας, τα λείψανα του Αγίου Γεωργίου τοποθετούνται τιμητικά στο σκεύος του Επιταφίου.
Γίνετε λιτανεία, συνοδεία πιστών και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων. Ο Πανυγηράς κρατάει την εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Τα λείψανα του Αγίου Γεωργίου τοποθετημένα στο σκεύος του επιταφίου, στολισμένα με λουλούδια, μεταφέρονται από τέσσερεις πιστούς.
Προς τιμή του Αγίου παρευρίσκονται πλήθος επισκεπτών από τα γειτονικά νησιά και την υπόλοιπη Ελλάδα ενώ δεν λείπουν και οι επισκέπτες από άλλες χώρες.
Η λιτανεία διασχίζει το χωριό, ενώ όλη η διαδρομή είναι σπαρμένη με δεντρολίβανο.
Στην περιοχή Λουτρό συναντιέται με τα ψαροκάικα που την συνοδεύουν έως το λιμάνι με κόρνες, καπνογόνα και βεγγαλικά.
Στο λιμάνι γίνεται στάση. Τα καΐκια δένονται το ένα δίπλα στο άλλο για να δεχθούν το αγίασμα. Έπειτα ξεκινάνε ένα ξέφρενο παιχνίδι μεταξύ τους μέσα στην θάλασσα.
Η λιτανεία συνεχίζει παραπλεύρως του χωριού καταλήγοντας στην εκκλησία.
Δύο πιστοί κρατούν το σκεύος του επιταφίου, με τα λείψανα, ψηλά στην είσοδο της εκκλησίας και οι υπόλοιποι περνούν από κάτω προσδοκώντας την ευλογία του Αγίου.
Στην συνέχεια παρατίθεται το Γεύμα. Ο Πανυγηράς έχει την εποπτεία και την ευθύνη. Στην προσπάθειά του τον βοηθούν επί σειρά ημερών πλήθος εθελοντών, που έχουν ετοιμάσει τουλάχιστον χίλιες μερίδες. Δεν τον εγκαταλείπουν έως ότου ο χώρος παραδοθεί καθαρός μετά το πέρας του Γεύματος.
Το μενού συμπεριλαμβάνει μοσχάρι κοκκινιστό, πατάτες τηγανιτές, πατσά, κεφτέδες, τυρί, σαλάτα, αναψυκτικά, κρασί και μπύρες. Το μαγείρεμα γίνετε στο μαγγιπειό με εστίες από ξύλα εκτός τις τηγανιτές πατάτες που γίνονται σε ηλεκτρική φριτέζα.
Η γιορτή εξελίσσετε σε γλέντι στα μαγαζιά του χωριού.