Γάμος

Wedding on Koufonisia
Ο Γάμος ανέκαθεν ήταν ένα σπουδαίο γεγονός για το Κουφονήσι.
Η συνένωση δύο νέων, η δημιουργία μιας νέας οικογένειας ή τα εγγονάκια που θα έρθουν συγκινούσαν και γοήτευαν τους κατοίκους.

Όταν ο νέος και η νέα το αποφασίσουν, οι συμπέθεροι δίνουν τα χέρια και μοιράζονται την οργάνωση του γάμου.
Την ημέρα του γάμου δύο μουσικοί με βιολί και λαούτο παίρνουν από τα σπίτια τους συμπεθέρους και τους συγκεντρωμένους καλεσμένους. Καλεσμένοι είναι όλοι οι κάτοικοι, φίλοι και συγγενείς.
Wedding on Koufonisia
Πηγαίνουν όλοι μαζί και συναντούν τον κουμπάρο και την κουμπάρα.
Πάντα με τα τραγούδια του γάμου από τους δύο οργανοπαίκτες παίρνουν τον γαμπρό και ακολούθως πηγαίνουν στο σπίτι της νύφης.
Στο σπίτι της νύφης στέκονται αρκετή ώρα έως ότου, η νύφη, είναι έτοιμη να παρουσιαστεί. Τα τραγούδια συνεχίζονται και δεν χάνουν την ευκαιρία να χορέψουν έξω από το σπίτι.
Όταν και η νύφη είναι έτοιμη, όλοι μαζί πηγαίνουν στην εκκλησία. Η νύφη συνοδεύεται από τους γονείς της και ακολουθεί πιο πίσω ο γαμπρός συνοδευόμενος από τους δικούς του γονείς.
Η παράδοση της νύφης στον γαμπρό γίνετε έξω από την εκκλησία. Ο γαμπρός ασπάζεται τους γονείς της νύφης και οι δύο μαζί μπαίνουν στον ναό για να αρχίσει το μυστήριο.
Αφού τελεστεί ο γάμος οι καλεσμένοι με τα όργανα συνοδεύουν το ζευγάρι στο νέο τους σπίτι.
Στην συνέχεια πηγαίνουν στον χώρο που θα γλεντήσουν την συνένωση, αφήνοντας το ζευγάρι μόνο του. Αργότερα έρχεται και το ζευγάρι όπου αρχίζει το γλέντι.
Wedding on Koufonisia
Παραδοσιακός στο Κουφονήσι, είναι και ο Αντίγαμος. Το επόμενο πρωί τα όργανα ξυπνούν το ζευγάρι και όλοι μαζί με τους καλεσμένους συνεχίζουν να γλεντούν μέχρι το βράδυ.

Τα τελευταία χρόνια πολλά ζευγάρια από την υπόλοιπη Ελλάδα επιλέγουν να κάνουν την τελετή του γάμου τους στα Κουφονήσια, με τον παραδοσιακό τρόπο ή με τον δικό τους γνωστό τρόπο.
Στην επιλογή τους έχουν το εκκλησάκι της Παναγίας στο Κάτω Κουφονήσι, όπου τους μεταφέρει η στολισμένη λάντζα ή τον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Πάνω Κουφονήσι.
Wedding on Koufonisia
Στα Κουφονήσια τα ζευγάρια μπορούν να βρουν ότι χρειάζονται για την οργάνωση του γάμου τους. Παραδοσιακούς οργανοπαίκτες, μπομπονιέρες, στολισμό με λουλούδια, παραδοσιακά γλυκά, κομμώσεις, μακιγιάζ, φωτογράφο και βιντεοσκόπηση.
Για το μόνο που πρέπει να μεριμνήσουν είναι το νυφικό και το γαμπριάτικο κουστούμι.

Η ίδια οργάνωση προτίθεται και για την βάπτιση, καθώς όλο και περισσότεροι επιθυμούν να βαπτίσουν τα παιδιά τους στα Κουφονήσια.

Wedding on Koufonisia

Wedding on Koufonisia