Κάτω Κουφονήσι

Open Kato Koufonissi Photo Gallery

Open Kato Koufonissi Photo Gallery


Το Κάτω Κουφονήσι είναι Ακατοίκητο.
Βέβαια είναι εύκολο να το χαρακτηρίζεις ως ακατοίκητο δεδομένου ότι δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι.
Σύνηθες είναι κάποιοι να καταφεύγουν στο Κάτω Κουφονήσι για να νιώσουν την φύση σε όλο το μεγαλείο της.
Το νησί έχει έκταση 4,3 χιλ2. Η μικρότερη απόσταση με το Πάνω Κουφονήσι είναι 200 μ.
Εγκαταλείφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Έκτοτε η ανθρώπινη ματαιοδοξία δεν συγκρούεται με το έργο της φύσης.
Στο Κάτω Κουφονήσι έχει παραμείνει ο παλαιός οικισμός, μάρτυρας άλλων εποχών. Αυτό που θα συναντήσετε είναι ένα εγκαταλελειμμένο χωριό και ελάχιστες ανακαινισμένες κατοικίες ή παλαιά κτίσματα που τώρα χρησιμεύουν ως αποθήκες αλιέων ή κτηνοτρόφων
Αραιά στον ορίζοντα κάποιοι απόγονοι των τότε κατοίκων μπορεί να θεαθούν απασχολούμενοι στην συντήρηση των προγονικών αγαθών τους.
Ως επί το πλείστον δεν συναντάς ανθρώπους στο Κάτω Κουφονήσι παρά μόνο ταξιδιάρικα πουλιά, κατσίκες ή πρόβατα να μασουλάνε διαρκώς και πλούσια βλάστηση να αναπτύσσετε παρέα με την βροχή τον αέρα και τον ήλιο, ελεύθερη να επιλέξει να αναπτυχθεί προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά.

Τους καλοκαιρινούς μήνες όμως το Κάτω Κουφονήσι έχει μία διαφορετική όψη.
Ο χειμώνας αποδίδει καρπούς και ο ήλιος τους φωτίζει και τους ζεσταίνει αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την λυτρωτική σοφία της φύσης.
Καθημερινά πολλοί επισκέπτονται το Κάτω Κουφονήσι, για τις όμορφες και δυναμικές παραλίες του. Αρκετοί από αυτούς κατασκηνώνουν προσωρινά για να καταφέρουν να γευθούν το φως της αυγής. Πολλοί θέλουν να περπατήσουν πλάι στο μεγαλείο του νησιού και πολλοί είναι αυτοί που τελικά θα γονατίσουν, όχι επειδή κουράστηκαν, αλλά για να αποδώσουν τιμή στην αγνότητα.

Λάντζα

Λάντζα


Καθημερινά ανά μία ώρα η λάντζα από το Πάνω Κουφονήσι μεταφέρει επισκέπτες. Κάνει 2 στάσεις. Πρώτη στάση στην Παναγιά, στον παλαιό οικισμό και δεύτερη στάση στην παραλία Νερό.

Ο Παλαιός οικισμός ονομάζετε ‘Παναγιά’ λόγο της εκκλησίας της Παναγίας, που βρίσκεται πολύ κοντά στον μόλο. Όμορφο, λιτό, Κυκλαδίτικο Εκκλησάκι κτισμένο, μυστικά, το 1651, επί Τουρκοκρατίας, δίπλα σε ερείπια βυζαντινής Εκκλησίας.
Την 15η του Αυγούστου όλα τα καΐκια του Πάνω Κουφονησίου βοηθούν στην μεταφορά των πιστών για να τιμήσουν την Παναγία.

Πολλά είναι τα ζευγάρια που επιλέγουν το εκκλησάκι της Παναγίας για το μυστήριο του γάμου ή για την Βάπτιση του καρπού του γάμου τους. Εδώ η συμμετοχή της, στολισμένης, λάντζας είναι σωτήρια.

Βενετσάνος

Βενετσάνος


Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί η ταβέρνα ‘Βενετσάνος’.
Ειδυλλιακό περιβάλλον ικανό να απομακρύνει την ζέστη, την πείνα, την δίψα ή να ικανοποίηση τον συλλογισμό σας.

 

 

Δείτε Επίσης: