Ημερήσια Εκδρομή στο Κάτω Κουφονήσι

Open Daily Excursion Photo Gallery

Open Daily Excursion Photo Gallery


Ωραία, έχουμε έναν χώρο διαμονής στο Πάνω Κουφονήσι.
Μπορούμε να απολαύσουμε τις χαρές που άπλετα μας προσφέρει, μεταξύ αυτών το Κάτω Κουφονήσι να στέκετε απέναντί μας, γεμάτο μυστικές απολαύσεις να μας γαργαλάει τα μάτια.

 
Ένα νησί δίχως το ανθρώπινο παράδοξο.

Κι όμως μπορούμε να το επισκεφτούμε. Μπορούμε να το ανακαλύψουμε. Οι χαρές του δεν είναι ένα μεγάλο μυστικό, είναι προσφορά σε όποιους αναζητούν μικρές, όμορφες περιπέτειες.
Κοντά στο νου και η γνώση λέει μία Ελληνική παροιμία.
Θα επισκεφτούμε το Κάτω Κουφονήσι, θα το περπατήσουμε, θα το γνωρίσουμε, θα το βάλουμε ανεξίτηλα στην μνήμη μας αλλά είναι καλοκαίρι και η θερμοκρασία υψηλή. Αυτό δεν είναι οπωσδήποτε καλό ή οπωσδήποτε κακό αρκεί να ήμαστε προετοιμασμένοι.
Χρειαζόμαστε ανά άτομο, μία πετσέτα παραλίας, ένα καπέλο, ένα ζευγάρι κλειστά παπούτσια, ένα μπουκάλι νερό και διαθέσιμο χρόνο από το πρωί έως το βράδυ.
Τα δρομολόγια της λάντζας ξεκινούν από νωρίς το πρωί ενώ το εισιτήριο είναι ημερήσιο.
Ξεκινάμε πρωινή ώρα για το Κάτω Κουφονήσι απολαμβάνοντας την βαρκάδα. Αποβιβαζόμαστε στην δεύτερη στάση, στην παραλία ‘Νερό’
Όμορφη, επιμήκης παραλία με άμμο και ψιλό βότσαλο. Βρίσκουμε το σημείο που νοιώθουμε άνετα απολαμβάνοντας την αγκαλιά της παραλίας και την δροσιά της θάλασσας.

Nero - Panagia Path Map

Nero – Panagia Path Map


Όταν το σεργιάνι του ήλιου θέλει 2 έως 3 ώρες για να ολοκληρωθεί θα είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε την όμορφη παραλία και να περπατήσουμε στο εσωτερικό του νησιού. Η διαδρομή που θα περιγράψουμε είναι μόλις 2,5 περίπου χιλιόμετρα, δηλαδή χρειαζόμαστε από 30 έως 40 λεπτά. Θα πορευθούμε έως την πρώτη στάση της λάντζας, στην Παναγιά, στον παλαιό οικισμό. Η διαδρομή όμως είναι τόσο γοητευτική που χρειαζόμαστε φως και χρόνο για να την θαυμάσουμε.
Στην δεξιά πλευρά του ανοίγματος με τους φοίνικες ξεκινάει ένα μονοπάτι που οδηγεί πάνω από την παραλία. Ανεβαίνουμε το μονοπάτι και στρίβουμε δεξιά. Η θάλασσα κατά την διάρκεια της πορείας μας θα βρίσκεται πάντα δεξιά.
Σε απόσταση 650 μέτρων περίπου θα κάνουμε την πρώτη στάση στο ύψωμα ‘Αλωνίστρια’. Θα διαφωνήσουμε με την λογική μας αλλά μην ανησυχείτε είναι προσωρινό. Σε ελάχιστο χρόνο θα δεχθούμε ότι το έργο της φύσης είναι ευεργετικό. Από την ‘Αλωνίστρια’ θα αντικρίσουμε το μισό Κάτω Κουφονήσι, την Κέρο από άλλη οπτική γωνία, την παραλία ΄Νερό’ από όπου ξεκινήσαμε και 2 παλαιά κτίσματα καθώς και τις αποθήκες που είναι σκαμμένες μέσα στην γη. Όλα θα συνηγορούν ότι πρέπει να μείνουμε εκεί για πάντα, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε την διαδρομή μας.
Nero Beach View from Alonistria

Nero Beach View from Alonistria


Η συνέχεια ραντίζει τα μάτια μας με σταγόνες ομορφιάς και θαυμασμού.
Δεξιά μας η θάλασσα και η Κέρος, το Επάνω Κουφονήσι θα εμφανισθεί να προεκτείνετε πέρα από το Κάτω Κουφονήσι, προς τα βόρεια, τα λουλούδια θα αλλάζουν χρώματα ενώ πολλά από τα μυρωδικά που αγοράζουμε σε σακουλάκια στο σούπερ μάρκετ θα απλώνουν παντού την μυρωδιά τους, άπλετα στις ψυχές που αγαπούν.
Θα περάσουμε από την παραλία ‘Δέτης’ και έπειτα από την παραλία ‘Λάκοι’ με τα γαλαζοπράσινα νερά τους να στέκουν ως ποθητή αγκαλιά μπροστά μας.
Τελικά θα φτάσουμε στον παλαιό οικισμό, την Παναγιά’. Θα περπατήσουμε ανάμεσα από το έρημο χωριό και θα συνεχίσουμε ως το εκκλησάκι της Παναγίας. Το θαυμάσιο σημείο της εκκλησίας θα μας κάνει να αναρωτηθούμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε.
Θα συνεχίσουμε προς τα πίσω στην ταβέρνα ‘Βενετσάνος’ που μόλις πριν προσπεράσαμε. Θα ικανοποιήσουμε την πείνα μας ή την δίψα μας και θα προσπαθήσουμε να αναλογιστούμε περιμένοντας την λάντζα των 21:30 ή των 23:00 που θα μας γυρίσει στο Πάνω Κουφονήσι.

Ο τολμών κερδίζει…