Πεζοπορία στο Κάτω Κουφονήσι

Θέα από Αλωνίστρια
Όσοι λατρεύεται να περπατάτε στο ύπαιθρο, θα συμφωνήσετε ότι το περπάτημα στο Κάτω Κουφονήσι είναι εξαίσιο.
Αρχικά θα σας προτείναμε να διαβάσετε την ενότητα ‘Πρόταση Εκδρομής’. Η διαδρομή που περιγράφετε στην ενότητα, είναι παρόμοια σε όλο το μήκος του κάτω νησιού.
Στο Κάτω Κουφονήσι θα δείτε την φύση να αναπτύσσετε ελεύθερη, δεδομένου ότι η ανθρώπινη παρέμβαση είναι ελάχιστη σε σχέση με άλλα κατοικήσιμα νησιά. Στην διαδρομή σας είναι πολύ πιθανόν να συναντήσετε ελάχιστους επισκέπτες έως κανέναν.
Φθάνοντας στην πρώτη στάση της λάντζας, στην ‘Παναγιά’ θα παρατηρήσετε το εκκλησάκι της Παναγίας. Κατευθυνόμενοι προς τον λιτό και απέριττο χώρο της εκκλησίας συνεχίζετε το μονοπάτι ακολουθώντας την γαλήνη του τοπίου. Διανύοντας 1.300 περίπου μέτρα θα φτάσετε στην παραλία Καστέλι. Μία μικρή παραλία στο κοντινότερο σημείο των δύο νησιών, περίπου σε απόσταση 200 μέτρα από το Πάνω Κουφονήσι.
Χάρτης Πεζοπορίας στο Κάτω Κουφονήσι;
Στην αντίθετη κατεύθυνση μπορείτε να οδηγηθείτε, πεζοπορώντας, προς την δεύτερη στάση της λάντζας, ‘Νερό’, περίπου 2,5 χιλιόμετρα. Θα διασχίσετε το παλαιό χωριό, θα περάσετε τις παραλίες ΄Λάκοι’ και ‘Δετης’, θα βρεθείτε σε ελεύθερη φύση, θα ανεβείτε υψώματα με υπέροχη θέα, θα κάνετε μία στάση στο εκπληκτικό ύψωμα Άλωνίστρια’, θα αποφύγετε να κατεβείτε στην παραλία ‘Νερό’ που θα είναι ορατή αριστερά σας, για να γνωρίσετε συνεχίζοντας την παραλία ‘Πεζούλια’.
Θα προτείναμε να έχετε πάρει ένα καλό πρωινό πριν ξεκινήσετε για την ωραία αυτή περιπέτεια. Να έχετε μαζί σας, Νερό, καπέλο και κλειστά παπούτσια.
Όταν νοιώσετε την ανάγκη της επιστροφής, θα μεταβείτε στην παραλία ‘Νερό’
από όπου η λάντζα μεταφέρει τους επισκέπτες κάθε 2 ώρες προς την ταβέρνα ‘Βενετσάνος’ του Κάτω Νησιού ή προς το Πάνω Κουφονήσι.